De piratentruc en zes andere tips voor rijden in het donker

De piratentruc en zes andere tips voor rijden in het donker

Bijna de helft van alle automobilisten ziet slecht in het donker. Dat je ’s avonds minder goed ziet, is vrij normaal. Maar hoe weet je of het gevaarlijke vormen aanneemt en wanneer ben je officieel nachtblind? Nachtblindheid is het verschijnsel dat je niets of bijna niets kan zien in het donker, terwijl bij voldoende licht het zicht wel goed is, zo meldt het Oogfonds.

Nachtblindheid komt zelden voor Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam komt het echter zelden voor dat mensen echt nachtblind zijn. ,,Het is een nare aandoening die erfelijk is of later in je leven kan opkomen”, zei hij eerder tegen deze site. ,,Veel mensen zeggen dat ze nachtblind zijn, maar zien dan gewoon minder in het donker dan overdag, een bekend fenomeen. Het kan best zijn dat je hier meer moeite mee hebt, maar dan ben je nog niet nachtblind. Meer vrouwen dan mannen hebben er last van, onbekend is waarom.’’

Nachtblindheid kan een erfelijke oorzaak hebben, maar kan ook veroorzaakt worden door staar, glaucoom, aandoeningen van de oogzenuw, onbehandelde bijziendheid of een gebrek aan vitamine A. Komt de nachtblindheid door een onbehandelde bijziendheid, dan biedt de juiste bril de oplossing. Bij staar kan een nieuwe lens de klachten laten verdwijnen en bij glaucoom kunnen andere medicijnen helpen. Hoe dan ook is het bij nachtblindheid belangrijk om regelmatig naar de oogarts te gaan.

 

Nachtblindheid behandelen

Duisternis op z’n tijd is goed om onze ogen actief te houden. Het activeert de staafjes, waardoor nachtblindheid minder kans krijgt. Maar nachtblindheid is niet te voorkomen wanneer het de erfelijke variant betreft. Het risico op de niet-erfelijke variant van nachtblindheid kan wel worden beperkt. Goede, gevarieerde voeding en de ogen rust geven kan helpen om niet-erfelijke nachtblindheid te voorkomen. Kortom, bijna niemand kan goed zien in het donker. Maar de volgende tips kunnen wellicht helpen.

 

1. Laat je ogen wennen en neem de tijd

Wanneer je van je goed verlichte woonkamer meteen de auto instapt, moeten je ogen even wennen aan het donker. Geef ze dan ook die tijd. En gun ook jezelf tijdens het rijden de tijd. ’s Nachts autorijden vergt meer concentratie dan overdag. Zorg dus dat je goed uitgerust bent en neem gas terug op minder verlichte stukken asfalt, bij afritten en dergelijke.

 

2. Check je verlichting

Goedwerkende lichten zijn uiteraard het allerbelangrijkste wanneer je in het donker op pad gaat. Controleer dus regelmatig of alle lichten van je auto werken. Wie automatische verlichting heeft, moet ook opletten. De sensoren merken de schemer niet altijd meteen op, waardoor ze in deze omstandigheden vaak voor dagverlichting kiezen. En dan branden de achterlampen niet. Check dus of de juiste verlichting brandt (vaak zie je dit via een lampje op je dashboard) en pas indien nodig handmatig aan.

Rijden met je grootlicht is toegestaan, behalve wanneer je andere auto’s (zowel voor- als tegenliggers) kan verblinden. Let dus op bij het gebruik ervan. Een aantal moderne auto’s heeft trouwens technologie waarbij grootlicht op donkere wegen wel wordt ingeschakeld, maar bij tegenliggers (gedeeltelijk) wordt gedimd, waardoor je de andere automobilisten niet verblindt, of lichten die meedraaien met de bochten in de weg.

 

3. Zorg voor schone ruiten

Dit lijkt een vreemde tip voor ’s nachts, maar met vuile ruiten zie je uiteraard nog minder. Vooral als de binnenkant vies is, kunnen reflecties van straatverlichting of andere auto’s je beeld vertekenen. Zorg dus zeker dat ze schoon zijn, vooral aan de binnenkant.

 

4. Zet de verwarming niet te hoog

Warmte maakt je suf en moe, iets wat je niet wilt wanneer je al je concentratie nodig hebt. Zet de verwarming van je auto dan ook wat lager. Toch te koud? Richt de warme lucht dan eerder op je voeten dan op je borst. De rest van je lichaam warmt dan ook op, maar je behoudt je concentratie gedurende de nacht. Zorg wel voor voldoende frisse lucht, eventueel door het raam een stukje te openen.

 

5. Kijk niet in andermans koplampen

Dit kan je immers verblinden, focus dus op je eigen rijstrook. Ook je telefoon kun je het beste ver uit het zicht houden, want ook dat licht kan je verblinden. Bovendien is de verleiding dan minder groot om afgeleid te worden door berichtjes.

 

6. Speciale bril voor nachtblindheid

Heb je last van nachtblindheid of ervaar je om een andere reden hinder bij het autorijden gedurende de nacht? Dan is een nachtbril wellicht een goed idee. Deze bril verbetert namelijk het zicht en biedt meer contrast. Dankzij de gele brilglazen worden koplampen van tegenliggers, het licht van lantaarnpalen en lichtreclames op natte wegdekken deels weggefilterd.

 

7. Gebruik de piratentruc

Piraten droegen vroeger een ooglapje zodat ze bij het enteren van een schip benedendeks meteen goed konden zien. Voor je een tunnel inrijdt of een donkere ruimte binnengaat is het verstandig om één oog dicht te knijpen. Dan is in ieder geval een oog al gewend aan de duisternis.

 


TradeVision Automotive

Heeft u een vraag omtrent de mogelijkheden van achteraf montage van bijv. Xenon of LED verlichting neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens:

TradeVision Automotive

Proostwetering 24m

3543AE UTRECHT - LEIDSCHE RIJN

Telefoonnr.: 030-241 2032